All Natural No BS. Dit zijn onze Super Powers! Pure Caribbean Goodness!
In de rijke en kleurrijke culinaire wereld van Surinaamse en Caribische keukens spelen diverse groente een hoofdrol, waaronder de tayerblad, de eigenwijze amsoi, de bittere sopropo en de antroewa. Deze unieke groente vormen niet alleen de basis voor veel traditionele gerechten, maar voegen ook een explosie van smaken en voedingsstoffen toe aan de sapjes van Juiciety. Laten we even inzoomen op deze bijzondere groenten .
-
Sopropo
Met haar roots in Zuidoost- Azië is deze groene queen meegebracht met de Aziatische immigranten naar het Caribisch gebied, waaronder Suriname. De meest geliefde of gehate groente onder Surinamers.
Het uiterlijk van een komkommer, een wrattige schil en een super bittere smaak. Niet echt aantrekkelijk als je het zo hoort, maar wel heel erg gezond en verdient daarom een ereplek! Sopropo kenmerkt zich o.a. door de bittere smaak. Bitter (groenten) staat gelijk aan gezond. Het activeert het immuunsysteem en beschermt ons lichaam tegen infecties. De sopropo bevat stoffen die dezelfde werking hebben als insuline. Insuline reguleert de bloedsuikerspiegel.
-
Madame Jeanette
Madame Jeanette is een Surinaamse peper vernoemd naar een Surinaamse prostituee die bekend stond als een very feisty type. De Madame Jeanette behoort tot één van de heetste pepers die er te vinden zijn. Vaak wordt de peper verward met de Adjuma peper (geel en rood) die een ronde vorm heeft, de Madame Jeanette (geel) is lang van vorm.
De peper bevat het stofje capsaïcine. Een voordeel van capsaïcine is dat het een pijnstillende en antibacteriële werking heeft. Het wordt zelfs in hele hoge doseringen in bijvoorbeeld pleisters gestopt. Goed om te weten; om de hitte in je mond te verzachten, drink geen water! Het stofje bevat namelijk veel vet. Water en vet zijn geen match made in heaven. Wat je wel kan doen is een lepel pindakaas of een glas melk drinken. Dit neutraliseert de hitte.
-
Zoete Aardappel
De zoete aardappel ook wel bataat of yam genoemd, is een bekende aardvrucht in de Surinaamse keuken, one of our favourites! De bataat behoort tot de windefamilie. Het is een (sub) tropische gewas en wordt grotendeels geïmporteerd. Er zijn een aantal verschillende varianten, namelijk wit, paars en oranje. Voor onze sapjes gebruiken we de oranje variant.
This sweet baby zit boordevol complexe koolhydraten. Dit betekent dat de koolhydraten langzamer door je lichaam wordt opgenomen. In combinatie met de vele voedingsvezels blijft de bloedsuikerspiegel constant i.p.v. dat je in één keer een shot van energie krijgt. Regelmatige pieken in je bloedsuikerspiegel vergroot namelijk de kans op suikerziekte en obesitas. Deze aardvrucht zit boordevol vitamines, zoals vitamine A die je nodig hebt voor o.a. een goede werking van de ogen en afweersysteem, maar ook voor het gezond houden van je huid.
-
Tayerblad
Vergelijk de tayerblad met de spinazie, alleen is deze zachter van smaak. In het Caribisch gebied wordt het ook wel Elephant Ears genoemd. De naam zegt het al, de donkergroene bladeren hebben de vorm van olifant oren. Het gewas komt oorspronkelijk uit Midden- en Zuid- Amerika, maar is met de trans-Atlantische slavenhandel overgebracht naar Afrika. De (jonge) bladeren en stelen worden op dezelfde manier bereid als spinazie.
Tayerblad is rijk aan ijzer. Ijzer zorgt voor de vorming van rode bloedlichaampjes. Die zijn op hun beurt weer belangrijk voor de transport van zuurstof. Deze groene powerhouse bevat ook calcium. Calcium speelt een belangrijke rol bij de bouw en het sterk houden van je botten en gebit. Goed om te weten, is dat vitamine C de werking van calcium versterkt. Daarom gebruiken we in het sapje Iron Punch een combinatie van tayerblad met citroen. Hierdoor wordt calcium beter opgenomen door het lichaam. Net zoals alle (groene) planten bevat tayerblad het stofje chlorofyl. Chlorofyl heeft ook gezondheidsvoordelen voor het lichaam. Het stofje werkt als een beschermlaag wat toxische en schadelijke vrije radicalen omsluit, zodat de schadelijke werking in de darmen en lever worden afgeremd.
-
Paksoi
De paksoi is een koolsoort afkomstig uit Oost - Azië en o.a. overgebracht naar Suriname door Chinese immigranten. De kool is langwerpig van vorm, heeft witte bladstelen en lichtgroene bladeren. Erg sappig met een lekkere bite en enigszins pittig. Paksoi bevat een grote hoeveelheid van vitamine A en vitamine C.
Zoals eerder beschreven is vitamine A een antioxidant dat helpt om infecties te voorkomen, maar het heeft ook een positief effect op je gezichtsvermogen. Paksoi valt onder de familie van de kruisbloemigen. Deze familie staat vanouds bekend als de perfecte groente om je lichaam te ontgiften.
-
Amsoi
Deze Surinaamse groente heeft een eigenwijze smaak, pittig en enigszins bitter net zoals mosterd. Daarom behoort ze ook tot de mosterdplant familie. Vanuit Afrika is deze groente meegekomen. De Amsoi is familie van de Paksoi, -soi betekent groente in het Chinees. Amsoi wordt ook wel Surinaamse andijvie of Indische mosterd genoemd.
Groene amsoi is een veelzijdige groente die rijk is aan o.a. vitamine E en K. Vitamine E is net zoals vitamine C een antioxidant. Het beschermt je lichaamscellen, weefsel, bloedvaten, organen en ogen; De vitamine K heeft je lichaam nodig voor een goede bloedstolling; Amsoi bevat veel verzadigde - en onverzadigde vetzuren, voedingsvezels en veel water. De groene amsoi bevat ook mineralen als calcium, ijzer en magnesium. Magnesium is een bouwstof voor botten en tanden. Het heeft ook een belangrijke taak bij de stofwisseling.